LL.M. Sonrası İş Olanakları

LL.M. Sonrası İş Olanakları

Diyelim ki hukuk kariyerinizde bir adım öne çıkmak için ABD’de LL.M. (hukuk master’ı) yapmaya karar verdiniz ve başarılı bir başvuru stratejisi izleyerek istediğiniz hukuk fakültesinden kabul aldınız. Peki sonra? LL.M. programı sonrası iş olanakları ve iş bulabilme olasılığı LL.M. adaylarını en çok düşündüren konulardan birisi. Bizler de bu yazımızda sizler için Amerika’da LL.M. programına katılmış uluslararası öğrenciler için iş olanaklarını ve bu olanakları nasıl arttırabileceğinizi yazdık.

Ne İstediğinizi Bilin ve Gerçekçi Olun

Nerede olursanız olun iş ararken farkında olmanız gereken en önemli unsur ne istediğinizi bilmeniz, başarılı ve başarısız yönlerinizi hesaba katarak bir strateji belirlemenizdir.  Özellikle ABD gibi rekabetin oldukça yoğun olduğu ve hukuk sektörünün hayli prestijli olduğu bir ülkede iş arıyorsanız kariyerinize nasıl devam etmek istediğinize karar vermeli ve bu yönde bir strateji oluşturarak kendinizi rakipleriniz karşısında bir adım öne çıkarmalısınız. Bununla birlikte, ne istediğinizi bilmek kendinizi yalnızca bir seçenekle sınırlandırmak ve diğer seçenekleri görmezden gelmek anlamına gelmemeli. İstekleriniz ile karşınıza çıkabilecek fırsatlar arasında denge kurmanız gerek. Eğer, LL.M. (hukuk master’ı) sonrası kariyer hayatınıza ABD’de devam etmek isterseniz çevrenizdeki fırsatların farkında olun ve ihtiyacınız olduğunda bu fırsatları değerlendirebilmek için kapıyı hep aralık bırakın.

Klinikler, Araştırma Asistanlığı ve Pro Bono Staj İmkanları

Hukuk Klinikleri, ABD’de faaliyet gösteren, kendi akademik kadrosuna sahip kar amacı gütmeyen hukuk organizasyonlarıdır. Klinikler sayesinde LL.M. (hukuk master’ı) sürecinde öğrendiğiniz teorik bilgileri gerçek hayatta uygulamaya dökme şansı yakalayabilirsiniz. Peki kliniklerin LL.M. sonrasında iş bulmanıza katkısı nedir? Amerika gibi özellikle hukuk alanında rekabetin oldukça yoğun olduğu bir ülkede uzmanlaşmak, ileride üzerine çalışmak istediğiniz konuya hakim olmak sizi her zaman bir adım öne çıkartacak ve iş bulma şansınızı arttıracaktır.

Araştırma asistanlığı LL.M.(hukuk master’ı) sürecinizde spesifik olarak bir veya birden çok akademisyene araştırmaları konusunda yardımcı olmaktır. Araştırma asistanlığı hukuk yüksek lisansınızı daha aktif bir şekilde değerlendirmenizi sağlarken ekonomik olarak da sizi rahatlatacaktır. LL.M. sürecinde böyle bir deneyime sahip olmanız LL.M. sonrası akademi odaklı pozisyonlara başvurularınızda iyi bir referans kaynağı olacaktır.

Pro Bono staj imkanları çok kısıtlı olmakla birlikte Minnesota Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi bazı LL.M. (hukuk master’ı) Programları’nda sunulan bir imkandır. Pro Bono stajı ile Amerika’daki avukatlık sistemini daha yakından tanıyabilir ve öğreniminiz süresince edindiğiniz teorik bilgileri pratiğe dökme imkanı bulabilirsiniz. Bu anlamda Pro Bono stajı sırasında edindiğiniz avukatlık deneyimi LL.M. sonrasında avukatlık firmalarına yapacağınız iş başvurularında sizi avantajlı kılacaktır.

Networking

İletişim ağı kurmak olarak adlandırdığımız networking hukuk kariyerinize ABD’de devam edebilmenizi sağlayacak en önemli yöntemlerden biri. LL.M. mezunu öğrencilerin pek çoğu ABD’de bulundukları sürede edindikleri iletişim ağları üzerine kariyerlerini inşa etmekte. Peki, iletişim ağınızı nasıl geliştirebilirsiniz?

  • İletişim ağınızı geliştirmenin en kolay ve efor gerektirmeyen yollarından birisi LL.M. yaptığınız süreçte hocalarınız ve diğer LL.M. öğrencileri ile kurduğunuz ilişkidir. Öğrenci kulüplerinde aktif rol almak bunlardan biri. Örneğin, Business Law’a ilginiz varsa Business Law topluluğuna katılmayı ve aktif rol almayı mutlaka düşünün.  Ayrıca unutmayın ki, pek çok hukuk hocası özellikle başarılı buldukları öğrencilere ücretsiz danışmanlık yapmakta hatta kendi iletişim ağlarını öğrencileri ile paylaşmaktadır.
  • LL.M.(hukuk master’ı) sırasında araştırma asistanlığı yapmak ve kliniklere katılmak da networkünüzü geliştirmek için başvuracağınız yollardan biri olarak sayılabilir. Klinikler sayesinde hukuk sektöründe bulunan başarılı kişilerle iletişim kurabilir, mezun olduğunuzda edindiğiniz iletişim ağından faydalanabilirsiniz. Yanı sıra, araştırma asistanlığı sırasında kendinizi kanıtlayabilirseniz asistanlığını yaptığınız hocanız size iş teklifinde bulunabilir, bu sayede H1B dediğimiz çalışma vizesine sahip olma şansı yakalayabilirsiniz.
  • Columbia LL.M. Mülakat Programı, International Student Interview Program (ISIP) ve UCLA LL.M. Mülakat Programı gibi hukuk sektöründe önde gelen iş verenler ile LL.M. öğrencilerini bir araya getirmek için düzenlenmiş iş fuarlarına mutlaka katılın. Unutmayın ki, bu fuarlara katılabilmek için LL.M.’inizi yaptığınız hukuk fakültesinin de bu programa kaydının bulunması gerekiyor. Programa kayıtlı üniversitelerin listesini incelemek için buraya tıklayın.
  • Türkiye’de yaşıyor ve Amerika’da LL.M. (hukuk master’ı) yapmak istiyorsanız diğer öğrencilere kıyasla sahip olduğunuz en büyük avantaj Türkçe bilmeniz. Dil ve vatandaşlık farklılıklarınızı avantaja çevirerek Amerika’da yaşayan Türkler ile geliştireceğiniz iletişim ağınızı mezun olduğunuzda iş fırsatına dönüştürebilirsiniz.

OPT (Optional Practical Training)

OPT ABD’de en az iki dönem süren lisans veya yüksek lisans eğitimi neticesinde aldığınız 1 yıl süreli çalışma iznidir. 1 yıllık çalışma izni süresinde bulduğunuz bir iş veya stajı iyi değerlendirmeniz durumunda çalıştığınız şirket size sponsor olabilir ve çalışma vizesi olan H1B’ye başvuru yapabilirsiniz.

Baro Sınavı

Baroya kayıtlı bir avukat olarak çalışmak pek çok LL.M. (hukuk master’ı) öğrencisinin hayalleri arasında yer alırken iş bulabilmeniz için en önemli kanallardan da birisi. Fakat, ABD’de toplamda 30 eyalet ABD dışı bir ülkede hukuk lisans eğitimi almış öğrencilerden başvuru kabul etmekte ve şartları eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. LL.M. eğitiminizi ABD’de tamamlamanız durumunda New York, California, Georgia, Washington ve Wisconsin gibi eyaletlerde baro sınavlarına girebilirsiniz. New York, Washington ve California LL.M. (hukuk master’ı) mezunlarının en çok tercih ettiği eyaletler arasındadir.

New York Üniversitesi de bunlardan biri olmakla beraber bazı üniversiteler LL.M. öğrencilerine baro sınavlarına yönelik eğitim vererek baro sınavına hazırlıkta yardımcı olmaktadır. Eğer LL.M. yoluyla Amerikan Barosu’na kayıtlı bir avukat olmaksa amacınız, üniversite tercihinizi yaparken bu okulları göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Bu yazımızda sizler için ABD’de LL.M. sonrası iş olanaklarınızı nasıl arttırabileceğinizi derledik. Sorularınızı, yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın !

İletişim Formu

Ücretsiz servislerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak, indirim talebinde bulunmak ya da başvurularla ilgili herhangi bir konuda soru sormak amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.