Merhaba Amerika’da Hukuk takipçileri, bu hafta yazımızda merak edilen konulardan biri olan Amerikada okurken çalışmak mümkün mü sorusuna cevap arayacağız.
Amerikada hukuk yüksek lisansı yapmaya gelmeden evvel öncelikle yüksek yaşam ve eğitim masraflarına karşı hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz. LL.M. ücretleri ve burs imkanları üniversitelere göre değişiyor ancak burs olanakları yüzde yüzü bulmayabiliyor. Bu durumda akla “Ek bir işte çalışabilir miyim?” sorusu geliyor. Çalışma koşulları imkanlarına göz atalım:
Kampüste Çalışmak
LL.M. yapmak için almanız gereken F1 vizesi (Amerika öğrenci vizesi) ile kampüs içinde ve dışında çalışma imkanına sahipsiniz.
- Amerikada okurken çalışmak isteyenler için eğitim gördüğünüz üniversitenin kampüsünde haftada 20 saate kadar çalışma hakkınız var.
- Akademik dönem sonu ve tatillerde ise haftada 40 saat çalışma hakkınız oluyor.
- Kampüste çalışmak için üniversitenizin Uluslararası Öğrenci Ofisine başvurup kayıt yaptırmanız gerekiyor.
- Akademik dönem sonunda, bir sonraki dönem için kayıt yaptırmadığınız takdirde kampüsteki işiniz eğitim bitiminde sonlanabilir.
- Kampüste çalışmak isteyenler için işler ikiye ayrılıyor. İlki kampüs içinde kafeterya, kütüphane, kitapçılar vb. İkincisi ise okulda görevli olarak çalışmak.
- Amerikada okurken çalışmak ile alakalı merak ettikleriniz ve belgeler için Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi‘nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bunların dışında araştırma asistanlığı yaparak LL.M. sürecinizde spesifik olarak bir veya birden çok akademisyene araştırmaları konusunda yardımcı olmak da bir iş seçeneği olarak değerlendirilebilir. Araştırma asistanlığı hukuk yüksek lisansınızı daha aktif değerlendirmenizi sağlarken ekonomik olarak da size yardımcı olacaktır. LL.M. sürecinde böyle bir deneyime sahip olmanız LL.M. sonrası akademi odaklı pozisyonlara başvurularınızda iyi bir referans kaynağı da olacaktır.
Kampüs Dışında Çalışmak
F1 vize öğrencilerinin kampüs dışında çalışmalarına izin verilmiyor ancak Curricular Practical Training (CPT) seçeneği altında çalışabilirsiniz.
CPT (Cirruculum Practical Training)
CPT, çalışma izni gördüğünüz eğitim alanında, okul dönemi ya da tatil zamanı çalışmanıza izin veren üniversitenizin uluslararası ofisince, akademik danışman onayı ile verilen çalışma hakkıdır. Kendi alanınızda deneyim kazanmak istiyorsanız, hukuk klinikleri ve sadece belli bazı üniversitelerin sunduğu pro bono stajı ile avukatlık bilginizi ilerletebilirsiniz.
Ek olarak, LL.M. programınızın bitimiyle F1 vizeniz de biteceği için Amerika’dan dönmek durumundasınız. Bu durumda OPT kullanarak çalışabilirsiniz. Hem çalışıp hem de F1 vizenizi uzatmayı sağlayan OPT hakkında da birkaç şey söyleyelim.
OPT (Optional Practical Training)
OPT, yüksek lisans eğitimi neticesinde aldığınız 1 yıl süreli çalışma iznidir. LL.M. programınızı tamamlamadan önce OPT başvurunuzu yapmalısınız. Başvuru süreci 3-4 ayı bulabileceği için planınızı iyi yapmanız gerekiyor. OPT başvurunuz LL.M. programınızın bitiminden 60 gün sonraya kadar yapmış olmalısınız. Ayrıca başvurmak için bir iş teklifine de gerek duyulmuyor.
OPT en fazla 12 ay sürüyor. OPT’nizi programınızı tamamlamadan önce (Pre-Completion OPT), tamamladıktan sonra (Post-Completion OPT) veyahut 12 ayı geçmeyecek şekilde ikisinin birleşimi halinde de kullanabilirsiniz. İşiniz hukuk ile ilgili olduğu sürece ücret almanız ya da almamanız farketmez. OPT’niz varken 90 güne kadar işsiz kalabilirsiniz. Bunun ardından OPT ve F1 vizeniz sona eriyor.
OPT çalışma iznini iyi kullanıp bulduğunuz iş veya staj sayesinde çalıştığınız şirketi etkileyebilir ve iş teklifi alabilirsiniz. Bu takdirde çalışma vizesi olan H1B’ye başvuru yapabilirsiniz.