Amerika Öğrenci Vizesi

Amerika Öğrenci Vizesi F1

Amerika’da hukuk alanında yüksek lisans yapmak istiyorsunuz ve Amerika öğrenci vizesi almanız gerektiğini biliyorsunuz. Aklınızda muhtemelen “Hangi belgeler gerekiyor?”, “Nereye, ne zaman başvuracağım?”, “Ücretleri ne kadar?” vs. gibi birçok soru var. Bu yazımızda, bu soruların hepsini cevaplamaya çalışacağız. Evet, öğrenim görmek amacıyla Amerika’ya gidecek kişilerin başvurması gereken vize tipi F-1 olarak bilinen öğrenci vizesidir. Amerika’ya hukuk yüksek lisansı yapmak için gidiyorsanız ayni şekilde F-1 öğrenci vizesi almanız gerekiyor.

Vize Belgeleri

Amerika’da bir üniversiteye kabul alan uluslararası öğrenciler, vakit kaybetmeden Amerika öğrenci vizesi için gereken belgeleri hazırlamaya başlamalıdırlar. Biraz zahmetliymiş gibi görünen başvuru süreci ve belgelerin hazırlanması, insanların akıllarına “Amerika öğrenci vizesi almak ne kadar zormuş?” sorusunu getiriyor. Vize başvuru süreci zaman alıyor olsa da beklenildiğinden kolay olduğunu söylemek gerek. İstenilen belgeleri kısaca yazıp yazımıza devam edelim:

Vize için gerekli belgeler:
  • En az bir yıl geçerliliği olan pasaport
  • Pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • Bir adet son 6 ay içinde çekilmiş ve arka planı beyaz fotoğraf
  • Online doldurulan DS-160 vize başvuru formunun çıktısı alınmış onay sayfası (Form doldurulurken verilen ID numarası not edilmelidir.) (Form için tıklatın)
  • Gideceğiniz eğitim kurumunun gönderdiği, eğitim ücretini, konaklama masraflarını, programın hangi tarihler arasında başlayacağını ve kaç saat ders verileceğini bildiren kabul belgesi I-20 Formu.
  • SEVIS I-901 ödeme dekontu. (SEVIS ücreti: Her öğrencinin bir SEVIS numarası olmalıdır. Bunun için SEVIS ücreti ödenir. Bu ücret 200 dolardır. SEVIS ücreti konsolosluktaki vize görüşmesinden minimum 3 gün önce yatırılmalıdır. Tek seferlik ödenen bir ücrettir.)
  • Akademik not döküm belgesi ve aldığınız diplomalar
  • Masrafların karşılanabileceğini ispatlayan bir belge (Örneğin; öğrencinin ailesi destek olacaksa ailenin gelir döküm belgeleri, banka mektubu, tapu kaydı vs.)
  • Banka hesap cüzdanlarının fotokopisi ve en az son 2 aylık dönemi gösteren hesap hareketliliği.
  • 160$ olarak belirlenen vize başvuru ücreti.
  • Aile ve adres kayıt bilgilerini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • TOEFL, SAT, GRE, GMAT vb. sınavların sonuçlarını gösteren belgeler.
  • Öğrenci olmayan erkek adaylar için askerlik durumlarını gösterir belge (fotokopi)
  • Evli iseniz evlilik cüzdanının fotokopisi, eşinizin kimlik fotokopisi, çocuklarınız varsa çocuklarınızın kimlik fotokopileri

Genel olarak istenen belgeler bu şekilde olsa da eğitiminiz bittikten sonra kendi ülkenize geri döneceğinize dair ikna edici her turlu belgeyi ekleyebilirsiniz. Mesela, eğer çalışıyorsanız işveren mektubu veya SGK kaydı gibi ülkenizle aranızda sosyal ve ekonomik bağınızı gösteren belgeleri bulundurabilirsiniz. Son olarak, vize için hangi tarihte başvuruyorsanız, konsolosluğun internet sitesinden gereken belgeleri güncel olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Vize Başvurusunda Dikkat Etmenizde Fayda Var

Yukarıda sıraladığımız maddelerin dışında birkaç madde de dikkat edilmesi gereken noktalar var:

  • Pasaportunuzdaki isim ile üniversitenin gönderdiği I-20 formundaki ismin aynı olup olmadığına dikkat edin.
  • I-20 formundaki üniversite başlama tarihinden en erken 120 gün önce Amerika öğrenci vizesi başvurusu yapılabilir.
  • Yoğunluktan dolayı Amerikan Konsolosluğu ileri bir tarihe randevu verebileceğinden başvurularınızı erken bir tarihte almanızda fayda var.
  • Amerika öğrenci vizesi inceleme ve sonuçlandırma işlemini sadece Amerikan Konsolosluğu ve Büyükelçiliği yapar.

Amerika Öğrenci Vizesi Başvuruları Nereye Yapılır?

Amerika öğrenci vizesi başvuruları bildiğiniz üzere İstanbul ve Ankara’da bulunan ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarına yapılır. Internet üzerinden DS-160 formu doldurulduktan sonra, bu iki konsolosluktan birinden mülakat için randevu tarihi alınır. Randevu alırken 160 dolar (2018 yılı için) tutarında bir masrafınızın olduğunu aklınızda bulundurun. Randevu tarihi geldiğinde, yukarıda sayılan belgelerle birlikte mülakatınıza girdikten sonra büyük bir çoğunlukla vizenin verilip verilmediği mülakat sonunda size bildirilir.

SEVİS

Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemi, orijinal haliyle SEVIS, göçmenlik hakkı bulunmayan kişilerin Birleşik Devletler’de bulundukları süre boyunca ülke içi güvenliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş izleme sistemidir. SEVİS vize başvurunuzu yaparken sizlere verilen bir izleme kodudur.

I-20

Amerika öğrenci vizesi (F1) almak isteyen tüm öğrencilerin, Amerika’da kayıt olacakları eğitim kurumu tarafından hazırlanan, o kuruma kayıt olduklarını gösteren resmi yazıdır. I-20; program ücretini, nerede konaklayacağınızı, konaklama ücretini, haftalık kaç saat ders alınacağını ve programın hangi tarihler arasında olacağını içermelidir. Gideceğiniz okulu vize başvurusundan önce belirleyeceğiniz için kayıt yaptırdığınız okuldan mutlaka I-20 belgenizi isteyin.

Amerika Öğrenci Vizesi ile Çalışabilir miyim?

Amerika Öğrenci Vizesi (F1) ile eğitim gördüğünüz okulda, haftalık 20 saati geçmeyecek şekilde kampus içerisinde çalışmak için okulunuza başvuru yapabilirsiniz.

Son olarak şunu da belirtelim ki; LLM son başvuru tarihleri yaklaşıyor. 2019 güzünde Amerika’da LL.M. yapmak istiyorsanız, harekete geçmenin vakti geldi. Amerika’da hukuk yüksek lisansı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız blogumuzu takip edebilir ya da danışmanlarımızın sunduğu ücretsiz 30 dk’lık Skype hizmetinden yararlanabilirsiniz.

İletişim Formu

Ücretsiz servislerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak, indirim talebinde bulunmak ya da başvurularla ilgili herhangi bir konuda soru sormak amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.