Amerika’da Avukat Olmak

Amerika’da Avukat Olmak

Türkiye’de lisans okuyan birçok hukukçunun hedefleri arasında Amerika’da avukat olmak vardır. Fakat bunun zorluğu da dillere destan. İngilizcesi ve ders notları iyi birçok hukuk mezunu, Amerikan common law sisteminde şansı olmayacağını düşünerek bu yolculuğa atılmayı aklından geçirmiyor. Peki Amerika’da nasıl avukat olunur? Bu gerçekten efsaneleştiği kadar zor mu? Amerika’da avukat olarak çalışmak mümkün mü?

Kısaca Amerikan Hukuk Sistemi

amerika hukuk sistemi eyaletler-amerikada avukat olmakAmerika 50 eyalet ve federal başkent D.C. olmak üzere 51 hukuk sisteminden oluşuyor. Tüm bunların usul ve maddi hukuku birbirinden bağımsız. Öte yandan, farklılıkların ulusal ticarete ve sosyal canlılığa zarar vermemesi için eyaletler bu farklılıkları kapatma ve birbirine yakın yasama tercihleri yapma eğilimindeler. Bu sebeple, içinde eyalet bazlı farklılıkların belirtilmek suretiyle genel bir Amerikan sözleşme hukukundan bahsetmek mümkün. Yani genelde efsaneleşenin aksine, Vermontlu biri New Yorklu biriyle sözleşme yaparken bir yabancıyla ticaret yapıyormuş hissini yaşamıyor. Bu istisnalar olmakla birlikte hukukun bütün alanları için benzer durumda.

Birbirinden farklı olan bütün bu hukuk sistemlerinin kendi içinde avukatlık yetkisi tanıdığı kişilerden beklentileri de farklı. Bir eyalette baroya kayıtlı avukat olmanız diğer bir eyalette doğrudan mesleği icra etmenize olanak sağlamıyor (bazı federal hukuk alanları istisna). Dolayısıyla baro sınavına girdiğiniz eyalet, hayatınızın kalanında kariyerinizi tanımlayan bir unsur oluyor. Bu sebeple baro sınavına gireceğiniz eyaleti doğru seçmek hayati bir kariyer kararı.

Kısaca Amerika’da Avukat Olmanın Yolları

Amerika’da avukat olmanın en genel yolu, 4 yıllık bir lisans programını bitirdikten sonra gitmeye hak kazanacağınız J.D. (Juris Doctor) programlarıdır. Türkiye’de 4 yıllık lisans mezun olanlar (bu lisansın hukuk olması şartı yok), bu programlardan mezun olarak Amerika’da JD derecesine sahip olabilirler. Bu programlar 3 yıllık olmasının yanına pahalılıklarıyla da kötü bir şöhrete sahipler. Bu yüzden Türkiye’de büyük bir çaba sonucunda hukuk mezunu olanların bu programlara 3 sene devam edecek sabrı pek olmuyor. Bu durumda da devreye LLM (Master of Laws) programları giriyor.

Amerika’da avukatlığa giden ikinci yol ise LLM programlarıdır. Bu programlar, yabancı ülkelerde hukuk lisans eğitimi almış yabancı hukukçuların Amerika’da avukatlığa adım atabilmeleri için idealler. Fakat JD mezunları 51 hukuk sisteminden istedikleri herhangi birinde mesleği icra edebilirken, LLM mezunlar çok sınırlı sayıda eyalette avukatlık yapma şansına sahipler. New York ve California yabancı hukukçuların sınava girebildiği ve tercih ettikleri eyaletlerin başında geliyor. Bunun yanında Georgia, Washington, Vermont ve Wisconsin eyaletleri de yabancı hukukçular için de kariyer opsiyonları arasındalar.

Amerika’da Baro Sınavı Şartları (LLM’ler için)

Amerika’da avukat olabilmek için her hukuk mezunu baro sınavını geçmek zorunda. Fakat yabancı bir ülkenin hukuk lisansından mezun birisinin baro sınavına girebilmesi için ilave özel şartlar bulunuyor. Bunların başında LLM programını tamamlayarak baronun belirlediği ders saati ya da ders kredisi şartlarını tamamlamak bulunuyor. Örneğin, New York Barosu ABA onaylı bir hukuk okulunda LLM programı kapsamında 24 kredi tamamlamanızı bekliyor. Bunun yanında LLMlerin sınava girmesine izin veren bu barolar belirli temel dersleri almanızı şart koşabiliyorlar. Ders seçimi yapmadan önce düşündüğünüz baronun şartlarına hazırlık yapmazsanız LLM sonrasında kredi başı ders ücreti ödeyerek eksik derslerinizi tamamlamak zorunda kalabilirsiniz.

baro sınavı şartları nelerdir? amerikada hukuk yüksek lisansı

Baro sınavına girebilmeniz için kimi eyaletler başka bir ülkede avukatlık yapmaya hak kazanmış olmanızı şart koşuyor. Kimileri ise Britanya veya Kanada gibi common law sisteminde lisans eğitimi almış olmanızı gerektiriyor. Aklınızdaki eyalet için, bütün eyaletlerin şartlarını bir liste halinde toparlayan NCBE kılavuzuna göz atabilirsiniz. https://www.ncbex.org/pubs/bar-admissions-guide/2016/mobile/index.html#p=24.

Baro sınavının diğer bir önemli şartı ise lisans eğitiminizi başvurduğunuz baroya belgeleriyle ispatlamak. Bu da uzunca süre alabiliyor. LLM eğitiminiz bitmeden belgelerinizi Türkiye’deki baronuzdan talep ederek bu konuda takviminizi rahatlatabilir, sürpriz gecikmelerle baro sınavına girme şansınızı kaybetme riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Son olarak, LLM eğitiminizi başarıyla tamamladığınıza dair Amerika’daki hukuk okulunuzdan belgelerinizi baroya sipariş etmeniz gerekiyor. Hukuk okulları her sene JD ve LLM öğrencilerinin belgelerini topluca gönderdiği için bu konuda gayet hızlı davranıyorlar.

baro sınavına çalışmak - amerikada hukuk yüksek lisansıBaro Şartlarını Tamamladım, Ya Sınav?

JD ve LLM öğrencilerinin büyük bir kısmı baro sınavına hazırlanmak için destek kursları satın alıyorlar. JD öğrencileri, temel derslerin neredeyse hepsini JD programı sırasında almış oluyorlar. Fakat bu dersler LLM öğrencilerine çok yabancı gelebilir. Bazı LLM öğrencileri destek kurslarının ücretlerini ödememek için ders kitaplarından bağımsız çalışmayı tercih edebiliyor. Bu şekilde de sınavı geçmek mümkün. Fakat bu her halükarda daha uzun bir süre hazırlanma gerektirir ve bu da daha fazla yaşam masrafı demek. En iyi çözüm sınava yoğun çalışıp bir an önce geçmek.

Baro sınavlarına hazırlanmak en az 2-2,5 ay gerektiren bir çalışma süreci. Bu zaman dilimini yoğunluk açısından Türkiye’de üniversite sınavına hazırlanmaya benzetebilirsiniz. Düzenli ve ciddi çalışan birisi için Amerika’nın herhangi bir yerinde baro sınavını geçmek zor değil. Fakat baro sınavı kesinlikle kolay değil. Çok fazla konu var ve genelde zaman sınır oluyor. Çözümü ise iyi bir plan hazırlayıp düzenli çalışmak. Baro sınavıyla ilgili ayrıntılar başlı başına bir yazı konusu. Buna gelecek yazılarda detaylı değineceğiz.

Baro Sınavını Geçtim! Sırada Ne Var?

new york eyaleti baro sınavı-amerikada hukuk llm hukuk yüksek lisansı

Baro sınavını geçmek hayattaki en rahatlatıcı hislerden birisi. Sebebi ise baro sınavına tekrar hazırlanmak zorunda olmamak. Baro sınavını geçmiş olmak maceranızın sonu değil tabii ki. Önünüzde hala almanız gereken etik sınavı (MPRE) ve girdiğiniz eyalet baro sınavı olarak UBE (Uniform Bar Exam) sınavını uyguluyorsa eyalet baro sınavı bulunuyor.

MPRE, Amerika genelinde belirli tarihlerde gerçekleştirilen meslek etiği sınavı. Amerikan hukukçular meslek etiğini çok ciddiye alıyorlar ve her hukukçudan etik ihlali her hareketi ihbar etmesini beklerler (eşiniz ya da ortağınız bile olsa). Etik kurallarının ihlalleri için yaptırımlar da görece olarak ağır. Bu yüzden barolar, başvuranlarından bu sınavı başarıyla geçmelerini bekliyor. Bu sınavı tercihinize göre baro sınavından önce ya da sonra alabilirsiniz. Fakat sınavın geçerlilik süresi olduğu için çok erken almamaya dikkat etmelisiniz.

İkinci olarak da ulusal baro sınavı olan UBE sisteminde bulunan eyaletlerin kendi hukuklarındaki farklı veya önemli hususlara odaklanan eyalet baro sınavı bulunuyor. Bu sınav, ulusal baro sınavını geçtikten sonra birçok aday için nispeten kolay bir sınav. Örneğin New York eyaleti, sınavda çıktı alabileceğiniz çalışma notuyla soruları çözmenize izin veriyor. Fakat süre sınırlı olduğu için, sınava hiç hazırlanmamış birisinin notlar arasından cevabı bulması zor olabilir. Bu sebeple kısa bir ön çalışmayla kolayca geçmek mümkün.

Bu sınavları da tamamladıktan sonra geriye kalan avukatlık şartları için tekrar eyalet barosunun kılavuzuna geri dönüyoruz. Bazı eyaletler, sınavların yanında avukatlık için ilave şartlar getirebiliyorlar. Bunlar arasında belirli süre pro bono (ücret talep etmeden hizmet vermek) çalışma şartı veya belirli baro eğitimlerinden geçme şartı bulunabilir. Son olarak, karakter ve uygunluk durumunuza dair değerlendirme bulunuyor. İlgili hukuk makamı tarafından ahlaken avukatlık yapmaya yeterli görülürseniz avukatlık yapmaya hazırsınız.

***

LLM veya JD eğitimiyle başlayan ve avukatlık belgenizi almaya kadar uzanan bu maceranın her aşaması ayrı ayrı bir yazı olacak kadar inceliklerle dolu. Biz elimizden geldiğince bu uzun süreci özetlemeye çalıştık. Bizce Amerika’da avukat olmak düşünüldüğü ya da genelde efsaneleştirildiği kadar zor değil. Öte yandan kolay olduğunu söylemek de yanıltıcı olur. İngilizcesi iyi ve çalışma disiplinine sahip birisi, tıpkı Türkiye’de başarılı olacağı gibi, Amerika’da da baroya kaydolup mesleğini başarıyla icra edebilir. Eğer bu tanıma uyuyorsanız, sizi de bu maceraya davet ediyoruz.

Sorularınız ve ücretsiz bilgilendirme görüşmelerimiz için, iletişim sayfamızdan, instagram ve twitter adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı Günler!

İletişim Formu

Ücretsiz servislerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak, indirim talebinde bulunmak ya da başvurularla ilgili herhangi bir konuda soru sormak amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.