LLM Nedir? Hukuk Master’ı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızı okuyorsanız Amerika’da veya yurtdışında başka bir ülkede Hukuk Yüksek Lisansı planları yapıyor olmalısınız. ABD’de 2022 Bahar ve Güz LLM programları için önümüzdeki Eylül’de başvurular açılmaya başlayacak. Başvuru döneminde, sizlere baş ucu niteliğinde olmasını istediğimiz bir yazı hazırladık. “LLM ne anlama gelir?”, “Kimlere LLM derecesi sahibi denir?”, “LLM başvurusu nasıl yapılır?” gibi LLM ve başvuruları hakkında temel konulara değineceğiz.

LLM Nedir? Açılımı Nedir?

LLM, “Hukuk Masterı”dır, yani “Hukuk Yüksek Lisansı”dır. Latincedeki “Legum Magister” teriminin kısaltmasıdır. Hukuk alanında, akademik unvan olarak kullanılır. Çoğunlukla LL.M. ya da LLM olarak geçmektedir. İngilizcede de “Master of Laws” şeklinde kullanılmaktadır. Hukuk alanında uzman kişidir anlamına geldiğini söylememize gerek yok sanırım. Hukuk alanında rekabetin yüksek olması nedeniyle uzmanlaşmak, rakipleri arasından sıyrılmak veya akademik olarak yükselmek isteyen avukatların, hukukçuların alması gereken derecedir.

LLM Programları Nelerdir?

Amerika’da LLM programları ikiye ayrılmaktadır: Genel LLM ve Spesifik LLM.

Genel LLM programı lisans eğitimini Amerika dışı bir ülkede tamamlamış uluslararası öğrencilere Amerikan hukuk sistemini tanıtmak için dizayn edilmiştir.

Spesifik programlar ise Ticaret Hukuku, Fikri Mülkiyet gibi seçtiğiniz bir alana odaklanılan LLM türüdür.

Genel LL.M. programına katılarak Amerikan hukuk sistemini daha yakından tanıyabilir veya konsantre programlara katılarak hukukun ilgi duyduğunuz alanında kendinizi geliştirmeyi düşünebilirsiniz.

Hangi Hukukçular LLM Ünvanını Kullanır?

LLM hakkında daha detaylı bilgi için resme dokunun.

Hukuk lisansı derecesini tamamlayan her hukukçu LLB derecesini tamamlamış olur. Akademik ilerlemesine devam eden hukukçular, hukuk yüksek lisansını tamamlamalarının ardından LL.M. ünvanını kullanmaktadırlar. LLM Avukat Ahmet Mehmet, LLM Av. Ahmet Mehmet gibi isimleri mutlaka görmüşsünüzdür. Amerika’da “Barney Stinson, LL.M.” şeklinde görebilirsiniz.

LLM hakkında daha detaylı bilgi için sizi bu yazımıza alalım.

LLB Nedir?

Hukuk fakültelerinden mezun olan kişilerin aldığı derecedir. LLB, “Bachelor of Laws” teriminin kısaltmasıdır. Türkiye’deki hukuk fakültelerinden mezun olan her hukukçu LLB derecesi sahibidir ve LLM için gerekli en önemli şartı sağlamış olur. O zaman LLM başvurularını anlatmaya başlayalım:

Amerika’da Hukuk Masterı (LLM) Başvurusu Nasıl Yapılır?

ABD’de LLM başvuruları LSAC sistemi üzerinden online olarak yapılmaktadır. LLM başvuruları, üniversitelerin belirledikleri zaman aralıklarında yapılır.

Genellikle Eylül ayında başvurular alınmaya başlar ve belirlenen son tarihlere kadar kabul edilir. Bazı üniversiteler son tarihlere ulaşıldıktan sonra başvuruları toplu bir şekilde aynı anda değerlendirirken, bazı hukuk fakülteleri Rolling sistemi ile kabul alırlar.

“Rolling sistemi nedir?” diye soruyor olabilirsiniz, cevaplayalım: Rolling sisteminde başvuru yapan kişinin başvurusu hemen değerlendirilir, kabul alınırsa kontenjan bir kişi dolmuş olur. Son tarihler beklenmeden kontenjanlar doldurulmaya başlanır. Her üniversitenin sistemi farklıdır. Okulların web sitelerinden güncel son tarihleri ve nasıl bir sistemle çalıştıklarını kontrol etmelisiniz.

Harvard Hukuk, Yale Hukuk, Stanford Hukuk gibi ilk 10’daki hukuk fakültelerinin başvuruları Aralık-Ocak aylarında tamamlanır. Kabul cevabı size ulaştığında Eylül ayını beklemeye başlarsınız. Bu okulların dışında ilk 50’deki hukuk fakültelerinin başvuruları Haziran ayına kadar sürebilmektedir. Tekrar belirtmemiz gerekir ki, verdiğimiz bu bilgiler genel bilgilerdir, başvurunuz sırasında mutlaka okulların son tarihlerini kontrol etmelisiniz.

LLM başvuru basamakları yazımız için tıklayın.

Adım adım LLM başvurularının nasıl yapıldığını açıkladığımız bir yazımız var: LLM Başvuru Basamakları

LLM Candidate Nedir, Ne Demektir?

Hukuk yüksek lisans programından kabul almış, eğitimini tamamlamakta olan LLM derecesini alacak olan aday demektir.

LLM (Hukuk Yüksek Lisansı) kaç yıldır?

Genel kanının aksine, Amerika’da LLM programları bir yıl sürmektedir. İki yıl süren bazı yarı zamanlı LLM programları da bulunmaktadır.

***

ABD’de Hukuk Derecesi

JD Nedir?

Amerika’da, Hukuk derecesi JD’dir. JD veya J.D. “Juris Doctora” teriminin kısaltmasıdır. Üç yıllık bir programdır ve JD mezunları ABD’de baro sınavlarına girerek avukatlık yapabilmektedir. Ama Türiye’deki eğitim sisteminden farklıdır.

ABD’de Hukuk Kaç Yıldır?

JD bir yüksek lisans derecesi gibidir. ABD’de hukuk okuyabilmek için öncelikle bir 4 yıllık lisans programı bitirilmesi gerekmektedir. Bu herhangi bir bölüm olabilir örneğin; Tarih, Sanat, Biyoloji, Psikoloji… Mezun olduktan sonra LSAT sınavına girilir ve JD başvurularına başlanır. Dolayısıyla, ABD’de hukuk eğitimi 4 yıllık lisans eğitimi sonrası JD eğitimi ile 3 yıldır.

Hukuk Mezunu Olmadan Amerika’da Hukuk Okuyabilir Miyim?

Evet. Türkiye’de bir lisans programı bitirdiğiniz takdirde, gerekli şartları tamamlayarak, JD için Hukuk fakültelerine başvurabilirsiniz.

Hukuk Fakültesi Mezunuyum, JD yapabilir miyim?

LLM JD SJD hakkındaki yazımız için tıklayın.

Evet. Türkiye’de tamamladığınız hukuk fakültesi JD’nin şartı olan lisans mezuniyeti şartını sağlar. Böylelikle gerekli belge ve şartları sağlayarak, JD başvurularına başlayabilirsiniz.

LLM JD SJD hakkındaki yazımız için tıklayın.

***

Ne diyorduk? Evet, LLM başlığında aklınıza gelebilecek soruları cevaplandırmaya devam ediyoruz.

Amerika’da Avukat Maaşları

Birçok ülkede olduğu gibi Amerika’da da avukat maaşları iyi bir konumdadır. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre (ref) Amerika’da avukat maaşları yıllık ortalama 144.000 dolar civarındadır. Eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir. En çok California ve New York eyaletlerindeki avukatlar kazanmaktadır.

ABD’de Avukat Olmak İstiyorum, Ne Yapmam Gerek?

Türk hukukçular için LLM, ABD’de avukat olmanın en kolay ve önemli yoludur. JD programlarına göre daha az maliyetlidir, burs kazanabilme ihtimali ile maliyeti daha da düşürebilirsiniz. 1 senedir. Mezun olduktan sonra size fayda sağlayabilecek bir network kurmanızı sağlar. Amerika’da bir hukuk kariyeri inşa etmek için giriş kapısı gibidir.

Amerika'da nasıl avukat olunur-Amerikada hukuk yüksek lisansı llm danışmanlığı
Amerika’da nasıl avukat olunur?

Aslında avukatlık konusunda ayrı bir blog yazımız var, bence sizi oraya alalım: Amerika’da Avukat Olmak

Amerika’da LLM yapmak istiyorum ama okulumun denkliği var mı başvuru yapabilir miyim bilmiyorum, sorularını duyar gibiyiz. Cevaplandıralım.

Türk Hukuk Fakültelerinin Amerika Denkliği Var Mı?

Evet, var. Her okulun denkliği var üstelik. Hangi hukuk fakültesinden mezun olursanız olun, ABD’de LLM başvurusu yapabilirsiniz. “Benim okulum özel bir üniversite denkliği olmayabilir.” veya “Biz Anadolu üniversitesiyiz bizim okulda böyle şeylerle uğraşmıyorlar.” soruları da hemen aklınızda canlanmış olabilir.

Türkiye’deki her hukuk fakültesinin LLM başvurularında denkliği var. Çünkü LLM başvurularını yaparken, bu denkliği siz sistem üzerinden sağlayacaksınız. Şu yazımızda anlattık: LSAC

Türkiye’de LLM programının denkliği var mı?

Güzel bir soru. Bu sorunun iki yönü var. Bir yönü akademik kariyer, diğer yönü de özel sektör. LLM sonrası Türkiye’de akademik kariyer, uzun vadeli plan isteyen bir konu. ABD’de LLM programları çoğunlukla tezsiz programlardır. Bu da Türkiye’ye döndüğünüzde bir sorun oluşturabilir. Türkiye’de akademik kariyer düşünüyorsanız, LLM programı tercihinizi tezli olandan yana kullanmalısınız. Tabi öncesinde ÖSYM’ye sorup bilgi almanızı da öneririz.

Özel sektör yönü ise aslında gayet açık. Yurtdışında LLM yapmış, bir konuda uzmanlaşmış, İngilizcesi çok iyi seviyede bir avukat, rahatlıkla parlayabilir ve rakipleri arasından sıyrılabilir. Türkiye’de avukatlık yapma şartlarını karşılıyor olduğunu varsayıyoruz.

Bu konuda da bir blog yazımız var: Amerikada Hukuk Eğitimi ve Denklik

Her şey iyi, güzel, hoş da hiç İngilizceden bahsetmediniz demeyin, biz de şimdi tam ona geçiyorduk.

İngilizce

Amerika’da hukuk yüksek lisansı yapabilmek için, doğal olarak, İngilizce seviyenizin iyi olması gerekmekte. Ancak benim İngilizcem iyi, çok iyi konuşuyorum, her okuduğumu anlıyorum, dizileri, filmleri alt yazısız izliyorum demekle olmuyor. İngilizcenizin iyi olduğunu ispat etmeniz gerekiyor. Bunun için de IELTS ve TOEFL sınavlarına girip İngilizce dil skorunuzu almanız gerekiyor. Peki kaç puan almak gerekiyor?

LLM Kabulü Almak İçin IELTS veya TOEFL’dan Kaç Puan Almak Gerekiyor?

Bunun net bir eşik değeri yok. Kabul komiteleri, LLM başvurularını değerlendirirken birçok şeye dikkat ediyor: Not ortalaması, Niyet Mektubu, Referanslar, İngilizce Skoru. Gördüğünüz gibi İngilizce de bunlardan birisi.

Ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Çünkü kabul komitesinin, “Bu arkadaşın başvurusu güzel, LLM programımıza kabul etmek isterdik ama İngilizce skoru diğer adaylara göre düşük, bu arkadaşın yerine İngilizcesi daha iyi benzer kalitede birisini alalım.” demesini istemezsiniz öyle değil mi?

Bize hedef verin, çalışalım o halde diyenler için, LLM kabulü almak için TOEFL’dan en az 90 puan, IELTS’ten en az 6,5 puan almanızı tavsiye ederiz.

İngilizce TOEFL puanım 80 veya IELTS 6 başvuru yapmayayım mı?

Yapabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız başvuru elementleri ile değerlendiriliyorsunuz. İngilizce dışındaki başvuru materyalleriniz iyiyse başvuru yapabilirsiniz. Zamanınız varsa yeni bir skor alarak puanınızı yükseltmeyi denemeyi de ihmal etmeyin.

Dil skorunuz var mı? LLM başvuruları için önünüzde engel kalmamış demektir. Bizimle iletişime geçin neler yapabileceğimize bakalım: İletişim

***

Amerika’da Hukuk Yüksek Lisansı hedefleyenlerin kafasında bir şablon oluşması için hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Merak ettiğiniz sorular varsa yorumlarda bizimle paylaşın, cevaplandıralım. LLM başvurularına yakınsanız, 4. sınıfsanız, stajyer avukatsanız, çalışmaya başlamış bir avukatsanız bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

İletişim Formu

Ücretsiz servislerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak, indirim talebinde bulunmak ya da başvurularla ilgili herhangi bir konuda soru sormak amacıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.